65 jaar C.G.K. “Con Amore“: “Hoe het ooit begon”

Joop
By Joop oktober 1, 2017 20:58

65 jaar C.G.K. “Con Amore“: “Hoe het ooit begon”

SLEEUWIJK – Hoe een koor dat 65 jaar bestaat belangrijk kan zijn en blijven? Om de tafel zitten vijf koorleden, Nel en Thijs Vos (geen familie), Jan Rietveld, Arie Slagmolen en Corry Walraven. Zij zitten daar niet voor niets. Bij elkaar opgeteld zijn zij goed voor 220 jaar koorlidmaatschap. Meer dan genoeg voor een serieuze terugblik én vooruitblik op dit 65 jaar oude koor in het Land van Heusden en Altena.

Op de foto: v.l.n.r. Thijs Vos, Arie Slagmolen, Corry Walraven, Jan Rietveld en Nel Vos

Voor Arie Slagmolen, met 81 jaar de oudste van dit stel, kwam de oprichting van het koor net iets te vroeg. Hij was toen 16, twee jaar te jong om direct lid te mogen worden van het koor. Dat hij dat zou doen was overigens niet zo vreemd. Arie kwam uit een gezin van tien kinderen. Op eentje na zongen ze allemaal mee. Waarom het koor nou precies werd opgericht is inmiddels verloren gegaan in de nevelen van de tijd. Want zelfs Arie kan het zich niet meer precies herinneren. Hij houdt het er maar op dat de mensen gewoon wilden zingen en toen een koor oprichtten.

Ook Nel kan zich de eerste periode nog goed herinneren. “Je moet je voorstellen dat Sleeuwijk in die tijd echt een eiland was. Behalve koren en een enkele vereniging was er gewoon niet zo veel te doen. Zingen bij een koor was daarom heel populair. In die tijd had Con Amore makkelijk honderd leden, of soms zelfs nog meer. Het was echt een sociaal gebeuren”.

Corry : “Een huwelijksbureau zal je bedoelen”, zegt ze met een glimlach. “Je had verder alleen het jeugdhuis. Daar kon je in het weekend gaan badmintonnen. Verder was er dan de muziekvereniging of de korfbal. De keuze was echt beperkt. Veel mensen zaten daarom ook op meerdere verenigingen of koren tegelijk. En met een reden dus”.

In de begintijd was Con Amore een ‘gemengde zangvereniging’. Dit veranderde echter eind jaren ‘50. Con Amore wilde ook graag optredens verzorgen in de kerk. Maar dat ging niet door. De reden was simpel: het koor was niet christelijk en mocht dus niet zingen in de kerk. Kun je je dat nu nog voorstellen?!
“Vervolgens werd dat opgelost door de statuten te wijzigen”, vertelt Nel. “In plaats van een gemengd koor, werd het toen een ‘Christelijke Gemengde Zangvereniging’, met zowel christelijke als klassieke muziek in het repertoire. En toen mochten we wel optreden in de kerk. Daarna is het koor in grote lijnen eigenlijk altijd hetzelfde gebleven”.

Volgens Jan Rietveld is het succes van het koor door de jaren heen geen groot geheim: “dat zal vooral de sfeer zijn”.
Thijs Vos (voorzitter) vult dit gelijk aan: “Het bijzondere van dit koor is dat mensen langskomen en vaak meteen blijven. Ze komen binnen en voelen zich gelijk geaccepteerd. Het is ook echt een soort van familie die elkaar al jaren en jaren kent. Een groot gedeelte van de leden komt al meer dan 30 jaar naar het koor. Dan ga je ook niet meer weg. Dat wil je echt niet meer missen”.

“Dat kan ook helemaal niet!”, vult Nel aan, alsof de gedachte alleen al bespottelijk is.

“Het is echt bijzonder hoe mensen naar je omkijken”, gaat Thijs verder.

“Dat is echt het unieke aan een groep mensen die elkaar al zo lang kent, wordt er uit de groep aangevuld. “Op een gegeven moment werd ik ziek. Toen kwam de postbode hoogst persoonlijk bij mij naar boven toe. Hij was toch wel benieuwd wie die persoon was bij wie hij dertig kaarten in de bus moest stoppen”.
Daarmee belandden we gelijk bij wat het koor nu zo belangrijk maakt voor de leden. “Ik denk dat 90% inmiddels wel over de pensioenleeftijd heen is”, zegt Jan. “Kwamen mensen vroeger omdat er niet heel veel anders te doen was in Sleeuwijk, voor veel ouderen geldt dit vandaag de dag nog steeds. Voor hen is de wekelijkse repetitie op maandag echt een sociaal gebeuren waar naar uit gekeken wordt. Daarbij komt dat vrijwel de helft van de koorleden inmiddels alleen is. Voor hen is die ontmoeting natuurlijk nog veel belangrijker tegen de eenzaamheid. Dit koor doet veel meer dan alleen muziek maken. Het verbindt”.

Mede daarom vinden ze het alle vijf erg jammer dat zingen in een klassiek koor de jongere generatie niet meer zo aanspreekt.
“Het beste voorbeeld daarvan zijn denk ik onze kinderen. In totaal hebben we er veertien. Maar hoeveel daarvan zingen er op een koor?”
Er wordt even overlegd tussen de vijf, waarna ze tot de conclusie komen dat er één kind is dat op een koor zit. Toch is dit geen reden om maar bij de pakken neer te zitten.
Nel: “Toen ik op het koor ging was ik 35. Ik was toen één van de jongeren. Inmiddels ben ik veertig jaar verder en zijn we allemaal ouder geworden, maar gelukkig zijn er de afgelopen jaren jongere leden bijgekomen. Momenteel is het oudste koorlid 92 jaar en het jongste 29 jaar. Hoe frappant!!”

Ondanks de gevorderde leeftijd van de Con Amore leden hebben ze een duidelijke strategie:

“We snappen heus wel dat jongeren niet snel op een koor als Con Amore terecht komen, al zouden we dat wel graag willen. Daarnaast zijn er misschien wel mensen die eenzaam thuis zitten. Beide groepen willen we graag bereiken en voor hen proberen we de drempel zo laag mogelijk te maken. We werken daarom tegenwoordig veel met gastleden en projecten waar mensen tijdelijk aan mee kunnen doen”, zegt Jan.
“Bovendien heeft deze tijd ook genoeg voordelen. Je kunt mensen veel gemakkelijker bereiken met de sociale media, zoals Facebook en internet”, vult Thijs aan.

Daarnaast heeft het teruglopen van het aantal koren in de regio ook invloed gehad. Nel licht dit verder toe: “Nog niet eens zo heel lang geleden had vrijwel ieder dorp hier wel een koor. Inmiddels is Con Amore geen typisch Sleeuwijks koor meer, maar is het echt een streekkoor geworden. Veel andere koren, zoals in Woudrichem of Almkerk, zijn gestopt. Leden die toch willen blijven zingen zoeken dan vaak een ander koor en komen regelmatig bij ons uit”.

Over de toekomst zijn de meningen verdeeld. Thijs: “Vijf jaar geleden had ik het idee dat het ledenaantal vanwege de hoge leeftijden sterk terug zou lopen. Toch is dat niet het geval. Sterker nog: de afgelopen jaren zijn er behoorlijk wat leden bij gekomen”.

“Weet je, al worden we allemaal een dagje ouder, het zingen houdt ons jong van geest”.
Corry vult dit aan: “Op een gegeven moment wordt het een bepaalde trots. Kijk ik ben 80 en ik zing nog steeds”.
“We worden inderdaad ouder, waardoor we steeds minder kunnen, maar opgeven zullen we niet, daarvoor is het koor veel te belangrijk geworden voor ons”.

Met deze laatste woorden die de trouw van de leden aan het koor door de 65 jaren heen weerspiegelt kan Con Amore nog lang blijven bestaan.

Share
Joop
By Joop oktober 1, 2017 20:58

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad