Aart de Graaff uit Genderen 103 jaar

Joop
By Joop juli 17, 2016 12:00

Aart de Graaff uit Genderen 103 jaar

Aart-de-Graaff-met-foto-vrouw

Aart de Graaff bij een foto van zijn 15 jaar overleden vrouw. Foto: Joop Lankhaar

GENDEREN – Zondag 17 juli 2016 is de oudste inwoner uit de gemeente Aalburg, Aart de Graaff uit Genderen, 103 jaar geworden en heeft nog een verstand als een jonge vent.

Door Joop Lankhaar

Afgelopen week waren we op bezoek bij Aart de Graaff in de Ruiterhof te Genderen woont. Hij woont er al van het begin af toen het WoZoCo gebouw 7 jaar geleden werd gebouwd.

Wie Aart kent weet dat hij graag over vroeger vertelt en hij herinnert zich nog alle belangrijke datums van die tijd, maar ook over de tegenwoordige tijd kan Aart nog goed meepraten, hij heeft een ijzersterk geheugen en heeft belangstelling voor het nieuws uit de wereld.

Uit een groot gezin
Aart werd geboren in Broek en Hill en komt uit een gezin van elf, vader, moeder en 9 kinderen. Toen Aart wat ouder was werkte hij op een oude boerderij die was gebouwd in 1700 en die zijn vader huurde van een rijke boer uit de omgeving. De vader van Aart huurde de boerderij vanaf 1870 en het was hard werken, maar we kwamen nooit iets tekort.

Aart-de-Graaff-portret-103-jaar

Aart de Graaf 103 jaar. Foto: Joop Lankhaar

Oorlogstijd
De oorlogstijd was een spannende tijd, verteld Aart, maar we hebben het geluk gehad en hebben het overleefd, ondanks de soms hevige granaat inslagen die we van dichtbij mee makten. Moeder was een zuinig en vindingrijke vrouw en er was altijd eten op tafel.

Spannend was wel de tijd dat we met 35 mensen in de kelder zaten, terwijl de Duitser boven zaten te feesten. Dat was echter snel gedaan, want op een avond regende het granaten en de feestvierende Duitsers sneuvelden. Toen werd het tijd om zelf ook te verkassen, want het werd te gevaarlijk. We zijn toen in Ippelsenhoek geëvacueerd.

Bij terugkomst bleek de boerderij totaal vernietigd te zijn en hebben toen een tijd in een oude koestal gewoond tot er een huisje werd gebouwd waar we toen introkken. Later is de boerderij weer herbouwd.

Kerkelijke opvoeding
Aart moest nog wel even kwijt dat hij keurig en kerkelijk is opgevoed, waar hij zijn ouders nog steeds dankbaar voor is.

Op latere leeftijd kwam hij zijn vrouw tegen die eenzelfde opvoeding het genoten en bij het vertellen begonnen zijn ogen te twinkelen.

Gelukkig hebben ze jaren van elkaar genoten, maar toen zijn vrouw in 2001 overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding en longontsteking op 85-jarige leeftijd, brak er een moeilijk tijd aan voor Aart. Het alleen zijn valt hem duidelijk zwaar.

Elke dag wandelen
In de Ruiterhof loopt Aart nog steeds zijn rondjes om de benen te strekken. Als het goed weer wil hij nog wel eens een kort rondje buiten maken, maar meestal zijn het rondjes in Ruiterhof, wat ook prima gaat.

Aart is een gezellige prater, maar zijn gehoor begint hem in de steek te laten, en dan wordt het wat lastiger: aldus Aart, en de benen zijn ook niet meer wat het geweest is.
Wie Aart een beetje kent zou niet zeggen dat hij 103 jaar is geworden, hij ziet er nog prima uit en heeft een nog steeds scherp verstand.

In de krant las Aart dat er in Werkendam ook een vrouw is die niet zo oud is of zelfs nog ouder, die zou hij best eens willen ontmoeten. Hij is eigenlijk benieuwd hoe haar leven verlopen is.

Verjaardag vieren
Maandag 18 juli zal zijn verjaardag op gepaste manier worden gevierd.

Aart zit niet te wachten op een presentje met zijn verjaardag, maar als ze iets willen geven dan heeft hij een potje staan waar ze een bedrag in kunnen stoppen wat hij zal schenken aan een goed doel.

Wij wensen Aart graag alle goeds voor de toekomst en hebben beloofd hem bij zijn volgende verjaardag weer op te zoeken om een praatje met hem te maken en een leuke foto van hem te maken. Trots laat hij de foto’s zien die aan de muur hangen die we vanaf zijn 100-ste verjaardag gemaakt hebben.

Share
Joop
By Joop juli 17, 2016 12:00

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad

Volg ons op Telegram

Volg ons op Telegram

Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad