“Het afstoken van autowrakken zit in de genen”

Joop
By Joop januari 4, 2018 21:54

“Het afstoken van autowrakken zit in de genen”

AALBURG – Burgemeester Naterop van de gemeente Aalburg blijft het onacceptabel dat er in Veen tijdens de jaarwisseling auto’s in brand worden gezet, maar een kant en klare oplossing voor het probleem heeft de burgemeester die aan het einde van dit jaar afscheid zal gaan nemen ook niet. “Het zit in de genen bij een klein deel van de Veense bevolking en ik denk dat er altijd wel iemand zal zijn die een auto in de brand steekt” aldus Naterop.

Dit jaar werden in vijf opeenvolgende nachten tien auto’s in brand gestoken, toch wil de burgemeester het woord de-escalatie niet in de mond nemen. “het klink misschien vreemd om dat uit mijn mond te horen, maar wij zijn niet helemaal ontevreden hoe de jaarwisseling is verlopen. De veiligheid is steeds bewaard gebleven en de sfeer is in de nieuwjaarsnacht nooit echt bedreigend geweest” aldus de burgervader.

Anders was het op de tweede nacht toen ingrijpen van de politie echt nodig was, nadat er arrestaties voor provoceren van de politie waren geweest. Er werd toen met flessen en vuurwerk naar de politie gegooid en dat mag volgens Naterop nooit geaccepteerd worden. Diezelfde Naterop is ook wel van mening dat de grote landelijke media-aandacht daar ook niet echt aan meewerkt.

Maar een echte oplossing voor de problemen heeft de burgemeester niet, er is al zoveel geprobeerd, en hij denkt niet dat daar straks als het een Altena gemeente zal zijn verandering in komt. Het zou hem verbazen als die met iets zullen komen wat ze in Aalburg al niet geprobeerd hebben. Naterop heeft zijn hoop gevestigd op de Veense bevolking zelf, het gebeurt nu al dat inwoners met een verwijzend vingertje naar de schuldigen wijzen, maar dat zou best wat meer mogen zijn. Wat ook een gunstige ontwikkeling is dat de middenstand steeds meer in de gaten krijgt dat het hele gebeuren een slecht imago met zich meebrengt dat op hun bedrijven doorwerkt.

Wat volgens Naterop ook een gunstig effect kan gaan hebben is de landelijke discussie op het vuurwerkverbod, er komt daarvoor ook steeds meer draagvlak en die discussie zou volgens hem best eens kunnen doorwerken naar de problemen in Veen.

Wat volgens hem ook nog van betekenis kan gaan zijn is de aanpak van de drugs- en alcoholproblematiek die er ook in Veen is. Daar werken ze met allerlei instanties hard aan, en het college heeft daarbij alle steun van de gemeenteraad.

Stoken in Veen tijdens de jaarwisseling zal niet zomaar zijn uitgebannen, maar de burgemeester gaat ook niet lijdzaam toezien, zoals hem weleens geadviseerd is. “Als ik niets zou doen en er zou bijvoorbeeld een meisje van dertien jaar het slachtoffer van worden ben ik verantwoordelijk”.

Tekst: Hans Verbeek

Dit bercht is 1409 keer gelezen

Share
Joop
By Joop januari 4, 2018 21:54

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg