Carbidschieten De bèreboeries in Wijk en Aalburg (Video)

Joop
By Joop december 31, 2016 15:55

Carbidschieten De bèreboeries in Wijk en Aalburg (Video)

WIJK EN AALBURG – Ook dit jaar organiseerde vriendenclub De De Bèreboeries hun jaarlijkse Carbidschieten lans de Maasdijk in Wijk en Aalburg.

Carbitschieten is een oud Hollands gebruik dat vooral in het Noorden en op de Veluwe heel populair is. Carbid wordt in een melkbus, gelegd en enigszins natgemaakt, met water, waarna de bus wordt afgesloten met het deksel of een (plastic) bal. Het zich vormende ethyn wordt door een klein zundgat (of met een bougie) ontstoken en ontploft met een dreunende knal, waarbij deksel of bal uit de bus schiet en tientallen meters verderop terechtkomt.

De uitdaging van het carbidschieten ligt hem in de moeilijkheid van het timen. Door de hoeveelheid carbid en water en de tijdsduur tot ontsteking te variëren is het een sport een optimale knal te veroorzaken. In sommige dorpen wordt geschoten met tientallen bussen tegelijkertijd en is het zaak om het schieten goed te regisseren, zodat de bussen allemaal regelmatig achterelkaar knallen.

Carbidschieten is lang niet altijd zonder gevaar ook op deze oudejaarsdag vielen er in het land diverse gewonden omdat de veiligheidsregels niet altijd even goed werden nageleefd.

Met dank aan Hans Verbeek voor de foto’s en video.

Dit bercht is 1860 keer gelezen

Share
Joop
By Joop december 31, 2016 15:55

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg