De Afgedamde Maas verandert in een gifgroene rivier

Joop
By Joop augustus 5, 2018 14:13

De Afgedamde Maas verandert in een gifgroene rivier

BOMMELERWAARD/ALTENA – Het warme weer zorgt ervoor dat blauwalg de Afgedamde Maas langzamerhand verandert in een gifgroene rivier. Normaal gesproken is deze rivier die de scheiding markeert tussen de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena een populaire bestemming van waterrecreanten. Zwemmers laten zich nu niet meer zien, hier en daar zie je nog wel wat bootjes varen, maar sinds bekend werd dat alle strandjes tussen Well en de Wilhelminasluis in Andel besmet zijn door het Blauwalg zie je niemand meer het water ingaan. Blauwalg zit niet alleen meer in het water, nu het waterpeil van de rivier aan het zakken is, blijft er een dikke groene smurrie achter op de strandjes.

Rijkswaterstaat geeft aan dat Blauwalgen zich onder deze omstandigheden massaal kunnen ontwikkelen als er veel voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) en weinig waterplanten zijn. In de maanden juli, augustus en september is de watertemperatuur vaak boven de 20oC en is er weinig wind, dus de ideale omstandigheden die zich nu voordoen.

Verschijnselen van vergiftiging door blauwalgen zijn meestal 12 uur na het zwemmen merkbaar. De symptomen zijn: hoofdpijn, huiduitslag, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Vooral kleine kinderen zijn vaak slachtoffer, omdat zij kwetsbaarder zijn en onbewust dingen (ook blauwalgen) in hun mond stoppen.

Foto’s: Hans Verbeek

Dit bercht is 1347 keer gelezen

Share
Joop
By Joop augustus 5, 2018 14:13

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg