De krant waar ik ooit begon stopt per 31 december 2018

Joop
By Joop december 31, 2018 19:17

De krant waar ik ooit begon stopt per 31 december 2018

ALTENA – Het is toch even slikken als de krant waar je ooit bent begonnen gaat stoppen, want per 31 december 2018 houdt het Nieuwsblad van Heusden en Altena op te bestaan.

Door: Joop Lankhaar

Jaren geleden werd ik aangenomen bij het Nieuwsblad in Heesbeen dat toen nog in handen was van fam. V.d. Pol. Een gerespecteerd Huis aan Huis blad waar heel wat mensen hun werkplek hadden. In eerste instantie was ik fotozetter, wat in die tijd een modern hulpmiddel was om teksten uit te draaien, waar de zetploeg de teksten uitsneed en monteerde op de betreffende pagina’s.

In die tijd ging de ontwikkeling met computers al heel snel en werd er overgeschakeld naar de bekende Apple computers met de daarbij horende grote schermen. Naast deze snelle ontwikkeling werden er steeds meer geavanceerde machines ingezet om een krant tot stand te brengen. Dat was de tijd dat mijn werd gevraagd om systeembeheerder te worden van het steeds groter wordende park met computers. Precies het baantje waar ik altijd naar uit had gekeken en nam de uitdaging met beide handen aan. Het was een mooie tijd in Heesbeen totdat op een gegeven moment een grote media organisatie interesse kreeg in het familiebedrijf uit Heesbeen. Wegener wilde graag het hele spul overnemen en iedereen zou naar Houten moeten verkassen wat het werk betreft. We hebben als werknemers nog geprotesteerd door met spandoeken onze mening te uitten, maar helaas ging de verkoop door en werden we onderdeel van Wegener Media, landelijk één van de grootste uitgevers.

Dat werd een hele omschakeling, van familiebedrijf naar een beursgenoteerd bedrijf. In Houten werden zo’n 52 Dag- en Huis aan Huisbladen gemaakt die ook nog eens in hetzelfde pand werden gedrukt, een megabedrijf in onze ogen. In die tijd werd alles nog “in huis” gemaakt, maar als kwamen de eerste reclamebureaus die zich aandienden om een stuk werk over te nemen van de krantenboeren die meer gespecialiseerd waren in tekst dan in complexe Full Color pagina’s.

Samen met 2 collega’s kregen we een gedegen opleiding in Full Color en Grafische programma’s om zelf een deel van het complexe werk zelf op te lossen, wat in die tijd behoorlijk ingrijpend was.

Ik herinner me nog dat we ons eerste modem kregen en we waren de koning te rijk, we konden nu zelf onze data naar een reclamebureau sturen of net andersom. 1200 Baud aan een telefoonlijntje, wat waren we trost. En niet snel daarna konden we met 2 modems en 2 telefoonlijntjes het dubbele verzenden. Weer een vooruitgang waar we nu over lachen! 1200 Baud, dat is nu de snelheid van een slak. We deden over 1 pagina Full Collor 6 uur om dat binnen te halen, dat doe je nu in 1 minuut.

Toch moet ik zeggen dat we in Houten het best naar ons zin hadden (althans de meesten) al was het wel even wennen aan onze collega’s die uit het Westen en midden Nederland kwamen. Maar ook dat ging uiteindelijk best goed. In het kort gezegd heb ik mijn steentje bijgedragen aan de digitalisatie van de krantenontwikkeling wat mij prima afging.

Later toen ik de leeftijd had bereikt om met pensioen te gaan, bleek het in Medialand allemaal wat anders te gaan dan dat we hoopten. Het ene bedrijf was nog niet overgenomen door een nog groter bedrijf of het andere bedrijf stond al weer op stapel om overgenomen te worden. Zo ging het ook met Wegener. Bijna alle edities werden overgenomen door De Persgroep uit België en familiebedrijven verdwenen. Waar vroeger nog wel eens werd overwogen om een Huis aan Huis blad dat weinig tot niets opleverde, te laten bestaan omdat de grote kranten dat dikwijls wel compenseerden, is de wereld nu anders en harder geworden. Geen opbrengst? Weg ermee! Lijkt nu de koers te zijn geworden. Hard en zakelijk.

Als je dan terugkijkt naar de krant waar ik ben begonnen is er heel veel verandert en is het toch even slikken als je eerste krantenbedrijf het niet is gelukt om het hoofd boven water te houden in deze snelle en concurrerende wereld waarin we leven.

Mijn tijd bij het Nieuwsblad was in ieder geval een mooie en leerzame tijd!

Share
Joop
By Joop december 31, 2018 19:17

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad