Dossier: mogelijk terroristische aanslag Utrecht

Joop
By Joop maart 19, 2019 13:37

Dossier: mogelijk terroristische aanslag Utrecht

Normaal plaatsen wij geen berichten die ver buiten onze regio liggen. Maar in dit geval gaat het om een ernstig misdrijf dat is gepleegd in Nederland waar de politie een aantal vragen over heeft. Misschien dat inwoners uit de regio Altena en Bommelerwaard aanwezig waren in Utrecht en de politie aanvullende informatie kan verschaffen. Hieronder het voorlopige dossier van de politie.

UTRECHT – Maandagochtend 18 maart tussen 10.30 en 11.00 uur heeft op het 24 Oktoberplein in Utrecht een schietincident plaatsgevonden. Daarbij zijn drie doden en vijf gewonden gevallen. De hoofdverdachte is inmiddels aangehouden.

Het schieten vond plaats in of bij de sneltram 24 op de kruising Beneluxlaan/ 24 Oktoberplein in Utrecht. De hulpdiensten zijn inmiddels ter plaatse. De politie is met man en macht op zoek naar de dader. Vooralsnog wordt rekening gehouden met meerdere scenario’s, waaronder ook de mogelijkheid van een terroristische aanslag. Nadere berichtgeving volgt zo spoedig mogelijk. Volg voor meer informatie ook het Twitteraccount van de politie in Utrecht en van de gemeente Utrecht

Update 11.36 uur: Onderzoek naar schietincident vandaag verder

Er is een aanvullend nieuwsbericht online geplaatst, waarin we de laatste stand van zaken in het onderzoek delen. 

Update 09:55: Drie verdachten zitten nog vast

Er circuleren berichten dat twee van de drie verdachten inmiddels zouden zijn vrijgelaten. Dit is niet het geval. Alle drie de verdachten die zijn aangehouden in verband met het schietincident aan het 24 Oktoberplein in Utrecht zitten nog vast en zijn nog altijd verdachte.

Update 21.30 uur: onderzoek duurt voort

Op verschillende locaties in Utrecht vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 Oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft eerder op de dag ook een tweede man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Inmiddels is ook een derde verdachte aangehouden. Op welke manier deze persoon betrokken is bij dit incident wordt onderzocht.

Update 18.29 uur: Hoofdverdachte aangehouden

De verdachte van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag aan het 24 Oktoberplein is aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Het gaat om de man van wie eerder door de politie gegevens en beelden zijn verspreid. De politie heeft een lijst met de veelgestelde vragen gemaakt. 
Het dreigingsnivo is teruggebracht naar niveau 4. 

Update 17.26 uur: Dreigingsniveau blijft op 5

Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht blijft tot zeker vanavond 22.00 uur op 5 staan. Reden is dat de dader nog voortvluchtig is en om de alertheid van het publiek hoog te houden. Een terroristisch motief kan volgens NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg nog steeds niet worden uitgesloten. 

Update 17.21 uur: Om 18.00 uur persconferentie driehoek

Politie, Openbaar Ministerie en burgemeester (de zogeheten driehoek) geven om 18.00 uur een persconferentie op de Belcampostraat 10 (brandweerkazerne) naar aanleiding van het schietincident.

Update 15.44 uur: maatregelen na mogelijke aanslag

Naar aanleiding van een mogelijke terroristische aanslag in Utrecht zijn onder meer de volgende maatregelen genomen. Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.

Update 15.34 uur: drie doden en vijf gewonden in Utrecht

Op dit moment kunnen we melden dat er bij het schietincident in Utrecht drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Over de aard en ernst van de verwondingen doen we geen nadere mededelingen. 

Update 15.11 uur: carjacking aan de Amerikalaan voorafgaand aan schietincident

Vlak voor het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht is aan de Amerikalaan bij een carjacking (autokaping) een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie vraagt een ieder die meer informatie heeft over de zaak zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn op nummer 0800-6070.

Beeldmateriaal uploaden

Hebt u foto’s of beeldmateriaal van de mogelijke aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, of van de mogelijke dader, deel dat dan met de politie via het tipformulier.

Wat kunt u doen?

We kunnen nog geen concrete informatie delen over slachtoffers. Informatie daarover delen we eerst met eventuele nabestaanden en familieleden van gewonden. Zij hebben als eerste recht op informatie over hun naasten. Wij rekenen op uw begrip.

Hebt u urgente informatie over de verdachte? Belt u dan de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Ook voor informatie over de carjacking, het genoemde voertuig of meer informatie over het incident aan het 24 Oktoberplein kunt u de Opsporingstiplijn bellen. Dit om te zorgen dat 112 beschikbaar blijft voor andere levensbedreigende situaties. U kunt uw tip ook melden via onze politieapp of via het tipformlier. In dit formulier kunt u ook foto’s of filmpjes van het incident of de verdachte uploaden.

Vragen?
Inwoners van Utrecht die vragen hebben over de (veiligheids)maatregelen in hun stad naar aanleiding van dit incident, kunnen bellen met het gemeentelijk informatienummer: 030 – 286 00 00.

Via Twitter, @PolitieUtrecht, houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte. Verspreid geen geruchten. Retweet alleen de geverifieerde informatie van @PolitieUtrecht, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (@nctv) en/of de gemeente Utrecht (@utrecht).

Tot slot nog enkele feiten en adviezen op een rij:

  • Er zijn drie doden en vijf gewonden. De gewonden zijn allemaal naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.
  • In verband met de hulpverlening is een breed gebied rond het 24 Oktoberplein afgezet.
  • Geef hulpverleners de ruimte, kom niet naar de plaats van het incident.
  • Er worden verkeersmaatregelen genomen zodat ambulances vrije doorgang hebben. Volg de instructies van de politie. Zie @VID op Twitter voor de laatste verkeersinformatie.
  • Bent u getuige geweest van het incident en heeft u nog niet gesproken met agenten? Ziet u verdachte personen of auto’s?  Bel de politie via de Opsporingstiplijn 0800 6070 of meld uw tip anoniem via M., Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
  • Hebt u foto’s of filmmateriaal van het incident of vlak daarna? Verspreid deze niet via social media, maar stel deze ter beschikking aan de politie. Uploaden kan via het tipformulier.
  • Er is een gemeentelijk informatie nummer beschikbaar: 030 – 286 00 00.

Wilt u het bericht blijven volgen dan kan dat HIER

Bron: Politie.nl

 

Dit bercht is 720 keer gelezen

Share
Joop
By Joop maart 19, 2019 13:37

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad