Gemeente Zaltbommel wil in gesprek over naleving alcoholgrens

Joop
By Joop februari 5, 2020 18:05

Gemeente Zaltbommel wil in gesprek over naleving alcoholgrens

ZALTBOMMEL – De gemeente Zaltbommel wil in gesprek met verstrekkers van alcohol en ander partijen zoals GGD, Iriszorg en handhaving over de naleving van de alcoholgrens. Het doel is een actieplan maken om te zorgen dat die leeftijdsgrens goed nageleefd wordt. Want alcoholgebruik brengt veel risico’s met zich mee, zeker voor minderjarigen. Uit het onlangs uitgevoerde onderzoek naar de naleving van de alcoholgrens blijkt namelijk dat de leeftijdsgrens lang niet overal nageleefd wordt. De naleving van de alcoholgrens in cafés/dorpshuizen, cafetaria’s en paracommercie is zelfs verontrustend laag.

De gemeente Zaltbommel wil het alcoholgebruik onder minderjarigen en de schadelijke gevolgen die hiermee samenhangen verminderen. Over 2 jaar laat de gemeente het zelfde onderzoek opnieuw uitvoeren om te meten of de afspraken effect hebben gehad.

Wethouder Bragt: “We voeren het gesprek nadrukkelijk niet met de opgeheven vinger, maar met de uitgestoken hand.” De gesprekken moeten leiden tot een actieplan waarin bijvoorbeeld trainingen of hulpmiddelen voor personeel van alcoholverstrekkende organisaties. De gemeente overlegt de komende tijd met partners over een goede aanpak om tot een verbeterplan te komen.

Onderzoek is basis voor gesprek
Het onderzoek geeft de gemeente een representatieve 0-meting waarmee ze het gesprek aan kan gaan met verstrekkers van alcohol. De gemeente Zaltbommel scoort op alle landelijk onderzochte categorieën onder het landelijk gemiddelde. Het onderzoek is vorig jaar uitgevoerd door Bureau Objectief in opdracht van de gemeente Zaltbommel. Zij deden het zogenaamde ‘mysterykids’ onderzoek.

Risico’s van alcoholgebruik
Alcoholgebruik brengt veel risico’s met zich mee, zeker voor min­derjarigen. Voorbeelden zijn verminderde zelfbeheersing en een grotere kans op risicovol gedrag, ongevallen, geweld en vroegtij­dige sterfte. Daarnaast kan overmatig alcoholgebruik zowel direct als later in het leven leiden tot gezondheidsproblemen. Voorbeel­den daarvan zijn hersenschade en een hogere kans op verslaving.

Stockfoto

Share
Joop
By Joop februari 5, 2020 18:05

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad