Grote zorgen over toekomst 7-Dorpenomloop

Joop
By Joop mei 13, 2018 22:43

Grote zorgen over toekomst 7-Dorpenomloop

WIJK EN AALBURG – Niet de sportieve prestaties van de vrouwen op de fiets maar de zorgen over hoe het verder moet met het Wielerfestijn Aalburg waren zaterdag het gesprek van de dag. Is er nog toekomst voor de wedstrijd die er een paar jaar geleden nog tal van wereldtoppers aan de start had. Voorzitster Esther Vroegh: “Onze wedstrijd begint steeds meer te lijken op een topcompetitiewedstrijd en dat is niet wat wij voor ogen hebben. Ploegen als Boels-Dolmans en Sunweb hadden hier aan de start moeten staan, maar die kiezen steeds meer voor lucratieve wedstrijden in het buitenland”.

Door: Hans Verbeek

Er stonden zaterdag slechts drie UCI-ploegen aan de start, terwijl het een UCI-wedstrijd was. Hierdoor ontbraken ook de toprensters die in het verleden wel hun gezicht lieten zien. Toen de 7-Dorpenomloop zeven jaar geleden de UCI-status kreeg stonden er zomaar vijf of zes rensters uit de top 10 van de mondiale ranglijst aan de start. Dit jaar niet meer dan een klein handje vol uit de top 100.

Maar niet alleen de elite vrouwen lieten het afweten, waar vijf jaar geleden nog 130 jeugdrenners aan de start stonden waren er nu dat maar 45, en ook de opkomst van de Dikke Banden wedstrijd was nog nooit zo slecht. Ten opzichte van vorig jaar daalde het totale deelnemersveld bij de wedstrijden met 90 deelnemers ten opzichte van vorig jaar toen er ook al een daling te zien was.

Wat ook meespeelt om goed over de toekomst na te denken is of Aalburg dit nog wel wil, waar vroeger de toeschouwers rijen dik bij de finish stonden overheersten nu de lange leegtes. Natuurlijk speelde mee dat een paar honderd meter verderop Noad’32 zijn kampioensfeestje vierde en dat ook de plaatselijke trots Marianne Vos niet aan de start verscheen. Maar toch, de weersomstandigheden waren optimaal om een middagje wielrennen te gaan kijken.

Is het dan alleen maar kommer en kwel, zeker niet. De wedstrijden bij de handbikers waren nu weer een behoorlijke uitzondering, met diverse wereldtoppers aan de start. Op een incidentje na (er was wat wrevel tussen de deelnemers en de aankomstjury) was het weer een genot om naar deze wedstrijd te kijken. Jammer dat ze als zo vroeg in het programma zaten waardoor ze niet de aandacht kregen die ze verdienen. En ook de toertocht kende een positieve groei. Voorzitter van deze werkgroep Nico van Bergeijk verwacht dan ook dat dit een blijvertje zal zijn. Maar of die toertocht volgend jaar weer deel zal uitmaken van het wielerevenement in zijn totaliteit zal de komende tijd moeten gaan uitwijzen. Voorzitster Esther Vroegh gaf aan dat ze binnenkort de dag van zaterdag gaan analyseren en dat daarna een beslissing genomen zal gaan worden over hoe ze denken verder te gaan.

Dit bercht is 1673 keer gelezen

Share
Joop
By Joop mei 13, 2018 22:43

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg