Kabinet verscherpt maatregelen Coronavirus

Joop
By Joop maart 23, 2020 20:21

Kabinet verscherpt maatregelen Coronavirus

Landelijk – Op maandagavond 23 maart 2020 werd in de persconferentie, die werd gegeven door Minister president Mark Rutte, strenge maatregelen opgelegd op het niet nakomen van de nu geldende maatregelen over het coronavirus.

Alle bijeenkomsten zijn vanaf nu verboden tot 1 juni en wie zich daar niet aan houdt kan rekenen op een forse boete.

Vooral op de 1,5 meter afstand regel wordt scherp gecontroleerd. Aangeraden wordt om alleen boodschappen te gaan doen en niet met heel de familie. Binnen een winkel of markt moet men zich houden aan de 1,5 meter regel.

Wat vooral opviel was dat de regering zich duidelijk stoorden aan de samenkomsten, die afgelopen weekend waren te zien in parken en stranden. Burgemeesters krijgen extra mogelijkheden om bij overtreding van de opgelegde regels op te treden en zo nodig openbare gelegenheden te sluiten.

Boetes
Voorlopig kiest met nog niet voor een volledig Lockdown, maar er zal wel streng worden opgetreden op het niet naleven van de vanavond gestelde maateregelen. Wie zich daar niet aan houdt kan rekenen op een boete tot €400,- voor een particulier en bedrijven kunnen rekenen op een boete tot €4000,-. Voor Nederland behoorlijke boetes maar die zijn noodzakelijk, aldus minister Grapperhaus. Op het niet naleven kan zelfs worden overgegaan tot sluiting van een winkel.

Kinderen en luchtje scheppen
Wat kinderen betreft wordt er een uitzondering gemaakt, die mogen nog wel buiten spelen mits men zich houdt aan de maatregelen van het RIVM. Dat geldt trouwens ook als men even een luchtje wil scheppen buiten.

In huis
Voor wie bezoek invangt is de regel: maximaal drie personen en voor elk 1,5 meter afstand houden.

Al met al fikse maatregelen dus.

Foto: Rijskoverheid (renda Oomen)

De aangescherpte en nieuwe maatregelen zijn:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.
  • Als u kucht, hoest en/of verkouden bent, gold al: blijf thuis. Krijgt u daar ook koorts bij, dan moet vanaf nu iedereen in het huishouden thuisblijven. Mensen in cruciale beroepen en vitale processen zijn hiervan uitgezonderd, tenzij zij zelf ziek worden.
  • Alle bijeenkomsten worden verboden tot 1 juni (in plaats van 1 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor begrafenissen en kerkelijke bruiloften geldt een uitzondering, waarover later meer informatie komt.
  • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand houden, bijvoorbeeld via een deurbeleid.
  • Voor kappers, schoonheidsspecialisten en andere in zogenoemde contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging geldt tot 6 april dat zij helaas hun vak niet meer mogen uitoefenen. Voor bijvoorbeeld fysiotherapeuten geldt: werk zoveel mogelijk via beeldbellen.
  • Casino’s vallen vanaf nu onder dezelfde maatregel als eet- en drinkgelegenheden en sluiten per 24 maart 2020.
  • Op locaties zoals vakantieparken gaat gelden dat men maatregelen moet treffen om mensen 1,5 meter afstand te laten houden. Als men hiertoe niet in staat is dan mogen gemeenten deze locaties sluiten.
  • Burgemeesters kunnen gebieden aanwijzen waar groepsvorming verboden is. Het kan gaan om parken, stranden of wijken. Bij groepen van 3 of meer die geen anderhalve meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Personen in hetzelfde huishouden, zoals gezinnen, en kinderen zijn hiervan uitgezonderd.
  • Markten zijn hiervan uitgesloten omdat deze op sommige plekken in het land een essentieel onderdeel van de voedselketen zijn. Wel moeten gemeenten en marktmeesters kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat voldoende afstand gewaarborgd is.
  • De bestaande maatregelen wil de overheid ook beter kunnen handhaven. Daarom krijgen burgemeesters de mogelijkheid om via een noodverordening makkelijker en sneller op te kunnen treden. Burgemeesters kunnen specifieke locaties sluiten, zoals parken, stranden en campings. Er kunnen ook boetes worden opgelegd.

Eerder afgekondigde maatregelen blijven van kracht. Kijk op de pagina met meer informatie over de aanpak van het coronavirus voor meer informatie.

De maatregelen passen in de Nederlandse aanpak van het coronavirus, dat erop gericht is om de zorgcapaciteit niet te overbelasten en de mensen te kunnen helpen die het meest kwetsbaar zijn. De aanpak en de maatregelen zijn gebaseerd op adviezen van de experts, die samenkomen in het Outbreak Management Team onder voorzitterschap van Jaap van Dissel, de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.

Share
Joop
By Joop maart 23, 2020 20:21

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad

Volg ons op Telegram

Volg ons op Telegram

Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad