Leer de Monumenten van Altena kennen

Joop
By Joop augustus 31, 2020 11:38

Leer de Monumenten van Altena kennen


Het thema van Open Monumentendag 2020 is ‘Leermonument’. Erfgoed Altena zet zich dit jaar in om de inwoners van Altena alle monumenten in de gemeente te leren kennen. Open Monumentendag wordt gehouden op 12 en 13 september.

Door: Hannie Visser-Kieboom
Vanwege de coronacrisis is Monumentendag dit jaar anders dan anders, omdat het ontvangen van grote groepen mensen in monumenten met anderhalve meter afstand moeilijk is. Enkele grotere erfgoedlocaties in de regio zoals Fort Giessen (12 september), Fort Altena (12 en 13 september), Kasteel Dussen (13 september), de Martinuskerk en de RK kerk in vesting (12 en 13 september) zijn wel geopend. Ook is het mogelijk zaterdag 12 september de Mosterdpot te beklimmen. Vanwege corona wordt dit jaar geen erfgoedavond voorafgaand aan Open Monumentendag gehouden; de aftrap van de activiteiten is nu op 12 september om 10.00 uur op Fort Giessen.

De gemeente Altena telt 225 rijksmonumenten en 133 gemeentelijke monumenten. Zo zijn er 99 boerderijen en molens rijksmonument; veertien kerken zijn aangewezen als rijksmonument en Altena heeft 41 verdedigingswerken als rijksmonument. Het enige archeologische rijksmonument in Altena is de motte in Almkerk. Een van de bekendste rijksmonumenten is Kasteel Dussen, het enige kasteel binnen de gemeentegrenzen van ons eiland. Bijzonder zijn ook de Forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die kans maken om te worden gekozen tot Werelderfgoed. De molens in de streek herinneren ons aan de laaggelegen polders die drooggemalen moesten worden op windkracht. Op de facebookpagina Monumenten van Altena wordt dagelijks een monument uitgelicht.

Om meer monumenten te leren kennen in de gemeente Altena heeft Erfgoed Altena samen met VVV Biesboschlinie drie fietsroutes uitgezet in de streek, zoals een rondje Boerenland langs mooie, oude boerderijen. Met de Vesting tot Vestingroute fiets je van de vesting Woudrichem naar het vestingstadje Heusden en vice versa, onderweg passeer je veel bijzondere monumenten. De drie dijkenroute voert langs monumenten die herinneren aan de strijd tegen het water; met onder andere gemalen die zijn gebouwd na het graven van de Bergsche Maas en diverse sluizen zoals de Papsluis van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Op de routes zijn meerdere startpunten aangegeven. Ze zijn verkrijgbaar bij de monumenten die tijdens het Monumentenweekend zijn geopend, bij de Wereldwinkel in vesting Woudrichem en bij de VVV folderposten in de streek. De routes kunnen het hele jaar door gefietst worden.

Verder kiest Erfgoed Altena voor digitale aandacht voor onze monumenten onder het motto ‘Leer de monumenten van Altena kennen’. Zo is in samenwerking met Streekarchief Langstraat Heusden en Altena een digitale webexpositie samengesteld, monumentenliefhebbers uit de streek vertellen daar waarom ze trots zijn op het erfgoed. De expositie is te zien op salha.nl

De Monumenten Klassendag in samenwerking met Bibliotheek Cultuurpunt Altena wordt dit jaar gehouden op 17 en 18 september; schoolkinderen bezoeken dan de vesting Woudrichem, Fort Giessen en Kasteel Dussen.

www.erfgoedaltena.nl

 

Drie sluizen nieuwendijk
Dijk en wielzicht boerderij
Almkerk gereformeerde school
Dijk en wielzicht boerderij
Share
Joop
By Joop augustus 31, 2020 11:38

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad