Michel Butter en Susan Krumins winnen NK 10 km in Schoorl, sterke wedstrijd Stan Schipperen

Joop
By Joop februari 10, 2019 22:57

Michel Butter en Susan Krumins winnen NK 10 km in Schoorl, sterke wedstrijd Stan Schipperen

REGIO – Een regenachtig Schoorl was vandaag het decor voor het Nederlands Kampioenschap 10 km. Het was de tiende keer dat het NK gehouden werd tijdens de Groet uit Schoorl Run. Bij de mannen ging de nationale titel naar Michel Butter. Hij klokte een tijd van 28.54 en schreef daarmee het kampioenschap voor de vijfde keer op zijn naam. Overall werd de 10 km wedstrijd gewonnen door de Belg Bashir Abdi. Zijn zeer snelle tijd van 28.07 was goed voor een nieuw parcoursrecord. De Nederlandse titel bij de vrouwen ging naar Susan Krumins. Ze won met overmacht in een persoonlijk record van 31.11. Krumins finishte vlak achter de Zweedse Meraf Bartha, die de dameswedstrijd overall op haar naam schreef in 31.09.

Wedstrijd heren
Het snelle en bosrijke parcours van de Groet uit Schoorl Run is erg geliefd onder de Nederlandse atleten. Voor de heren klonk om exact 14.30 uur het startschot, de vrouwen volgden 5 minuten later. De Belg Bashir Abdi liep al na 1 km solo op kop en heeft de wedstrijd tot aan de finish alleen uitgelopen. Zijn goede vorm resulteerde in een verbetering van het parcoursrecord met bijna een halve minuut, van 28.35 (2004) naar 28.07. Achter Abdi werd de strijd om het Nederlands Kampioenschap uitgevochten. Michel Butter liep de eerste kilometers samen met de Belg Koen Naart weg bij de rest van de heren. Na 5 km moet Butter Naart laten gaan, hij sluit zich vervolgens aan bij Bart van Nunen en Stan Niesten. Op 1 km voor de finish weet de ervaren Butter nog één keer te versnellen, Van Nunen en Niesten konden niet volgen en dus was de winst voor Butter een feit (28.54). Van Nunen kwam binnen na 28.57 en Niesten noteerde een tijd van 29.03.

Stan Schipperen
Stan Schipperen uit Dussen had ook ingeschreven, de talentvolle Schipperen deed mee in de catergorie mannen -20. Hij deed uiteindelijk 33:14 over de tien kilometer en bezette daarmee de 6e tijd in deze catergorie. Absoluut een mooie prestatie gezien hij een van de jongste was in deze leeftijdscatergorie. In het totale deelnemersveld bezette hij de 83e plaats. 

Wedstrijd vrouwen
Bij de dames werd al vroeg in de wedstrijd de toon gezet door de Zweedse Meraf Bartha en de Nederlandse Susan Krumins. Direct na de start lopen de twee weg bij de rest van de dames en sluiten ze aan bij een groep mannen. De enige Nederlandse atletes die op afstand weten te volgen zijn Jasmijn Lau, Ruth van der Meijden en Kim Dillen. Bartha en Krumins komen echter op geen enkel moment meer in gevaar. Het is vooral Krumins die het kopwerk verricht en het tempo hoog houdt. De laatste 300 meter sprinten ze samen, naast elkaar, richting de finish. Het is uiteindelijk Bartha die de beste benen heeft en de laatste 150 meter wegloopt van Krumins. Haar winnende tijd werd 31.09, net als bij de mannen een zeer snelle tijd. Krumins wint het goud op het NK in een tijd van 31.11. Het zilver is voor Dillen (33.50) en de bronzen plak voor Lau (34.02). Van der Meijden heeft de wedstrijd moeten staken.

Overige afstanden
Eerder op de dag vonden de Mizuno 21,1 en Run2Day 30 km plaats. De Mizuno 21,1 km werd gewonnen door de Belg Michael Brandenbourg in 1.07.02. Colin Bekers (NED) volgde in 1.07.17 en Paul Zwama (NED) werd derde in 1.07.43. De winst bij de vrouwen ging naar de Zweedse Caroline Almkwist, zij noteerde een tijd van 1.17.45. De tweede en derde positie waren respectievelijk voor Sanne Broeksma (1.19.43) en Indra Bimmel (1.21.21).

Ook bij de Run2Day 30 km wedstrijd ging naar de winst naar een Belg. Justin Mahieu won in 1.40.20, gevolgd door landgenoot Kristof Nack (1.40.30) en de Nederlander Alwin Heijting (1.42.12). De snelste vrouw op de langste afstand was Ingrid Versteegh in 1.56.14, voor Nesrine Leene (2.02.58) en Daniëlle Krijgsman (2.04.59).

Ook bij de junioren en masters werd het NK 10 km gehouden. De volledige uitslag staat op www.groetuitschoorl.nl.

Opbrengst goede doel
Dit jaar was er een nieuw goed doel verbonden aan het evenement: Staatsbosbeheer. Deelnemers konden bij inschrijving een vrijwillige bijdrage doen met als resultaat een totale opbrengst van € 10.650,-. Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beschermen en benutten van de Schoorlse duinen.

Uitverkochte editie
Met ruim 9.000 nationale en internationale lopers is de Groet uit Schoorl Run ieder jaar een geliefd evenement. Er zijn niet veel plekken in Nederland met een mooier parcours dan in het schitterende duingebied van Schoorl. Organisator Le Champion kijkt terug op een zeer geslaagde editie. Volgend jaar vindt de Groet uit Schoorl Run plaats op zondag 9 februari 2020. Tijdens deze editie zal ook weer het NK 10 km plaatsvinden.

Foto’s: Vincent van den Boogaard

Share
Joop
By Joop februari 10, 2019 22:57

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad