Ooievaars koppel met 4 jongen in Drongelen

Joop
By Joop juni 10, 2018 22:25

Ooievaars koppel met 4 jongen in Drongelen

DRONGELEN – We houden al een week het ooievaarskoppel met hun 4 jongen in de gaten en brengen hen elke dat een bezoek. Wanneer zullen ze het nest gaan verlaten? Dat zal volgens ons niet lang meer duren.

In het begin van de week zagen we dat de jongen nog gevoerd werden door één van hun ouders, die in het weiland rondom het nest hapjes aan het verzamelen was. De jongen kregen het in hun snavel aangeboden. Regelmatig kwamen de jonge ooievaars omhoog en spreiden hun vleugels, waarna ze naar de rand van het nest gingen met waarschijnlijk het idee om de grote sprong te gaan wagen. Maar op het laatste moment dachten ze daar toch anders over en gingen weer terug naar hun veilige plaats in het nest.

Zondag waren we weer aanwezig en zagen dat de ouders de hapjes in het nest lieten vallen, en dus niet meer in de snavels aangaven, zodat de jongen het voer zelf op moesten pakken. Telkens gingen ze in de wind staan en spreiden hun vleugels waarna ze hupjes maakten om de wind onder hun vleugels te voelen en telkens zo’n 20cm omhoog kwamen, ze zijn dus aan het oefenen om binnen niet al te lange tijd de grote sprong te gaan wagen. We hopen dat we erbij kunnen zijn als ze uitvliegen.

Altijd blijft er één ouder op het nest en als de ander terug komt begroeten ze elkaar met een hevig geklepper met hun snavels. Ze leggen daarbij de kop in de nek en klepperen er hevig op los.

Van al de dagen dat we aanwezig waren maakten we video opnamen die we later zullen monteren tot één geheel.

We zijn benieuwd of we op het juiste moment aanwezig zullen zijn als ze uit gaan vliegen.

Dit bercht is 956 keer gelezen

Share
Joop
By Joop juni 10, 2018 22:25

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg