Resultaten onderzoek arbeidsmigranten gepresenteerd

Joop
By Joop december 23, 2018 19:13

Resultaten onderzoek arbeidsmigranten gepresenteerd

ALMKERK / ALTENA – De toenemende inzet van arbeidsmigranten in de komende jaren betekent een stijgende behoefte aan woonruimte binnen de nieuwe gemeente. Dit is één van de conclusies van het rapport dat dinsdagmiddag (18-12) door Samenwerkend Altena werd overhandigd aan de drie wethouders van de gemeente Aalburg, Werkendam en Woudrichem.

Arbeidsmigranten spelen een belangrijke rol in de regio en dragen significant bij aan het behoud en de versteviging van de economische positie van de regio. Daar waar vacatures niet met werknemers uit de regio vervuld kunnen worden, vangen de arbeidsmigranten pieken op in bijvoorbeeld de agrofoodsector en zetten zij hun technische vaardigheden structureel in voor de maak- en onderhoudsindustrie. De toenemende inzet van arbeidsmigranten impliceert een stijgende behoefte aan woonruimte. Het is evident dat arbeidsmigranten een goed onderdak verdienen, maar er is verschil van inzicht over de locatie en het maximaal aantal mensen per object. Om een en ander nu en in de toekomst in goede banen te leiden wordt op gemeentelijk en provinciaal niveau beleid ontwikkeld. Ook worden huisvestingsoplossingen gezocht en getoetst: twee bedrijven starten een pilot. Om de behoefte aan huisvesting te peilen zette Samenwerkend Altena een enquête op.

Het aantal bedrijven dat reageerde op de enquête is in aantal beperkt, maar in betekenis groot: zij werken met 484 arbeidsmigranten en voorspellen een stijging met 72% in de komende drie jaar. Duidelijk is geworden dat het inhuren van arbeidsmigranten inmiddels een structureel karakter heeft. 50% van de arbeidsmigranten wordt ingezet voor vast werk en 50% voor project- of seizoensgebonden werk. De behoefte aan (extra) huisvesting van arbeidsmigranten is evident.

Reactie gemeente
Namens de drie wethouders Izak Koedoot (Woudrichem), Machiel de Gelder (Werkendam), reageert Wijnand van der Hoeven (Aalburg): ‘Het rapport geeft ons twee belangrijke signalen: allereerst dat het voor de economie van belang is dat er voldoende arbeidskrachten zijn en dat huisvesting op goede wijze geregeld wordt. Ten tweede zien we dit als een signaal vanuit een coalitie of the willing. Mensen die voorop willen lopen.’ Hij vervolgt: ‘Van belang is dat we ook de vraag in land- en tuinbouw (fruitoogst en ander seizoenswerk) meer inzicht krijgen. Ook is er nog geen beeld vanuit actieve uitzendorganisaties en er is nog geen beeld vanuit de kleine bedrijven. Vanuit gemeente
zullen verdere stappen worden gezet in registratie en waar nodig handhaving.’

Samenwerkend Altena
Ondernemend Altena, Bedrijvenkring Altena, Altena Kennispoort en Werkendam Maritime Industries zijn vier verschillende ondernemers-/kennisplatforms met gemeenschappelijke aandachtspunten. Zij bundelen hun krachten en kennis binnen het initiatief ‘Samenwerkend Altena’.

Op de foto v.l.n.r. Machiel de Gelder, Izak Koedoot, Fientje Bax, Cor Spek, Jan van Helden, Karin Struijk, Wijnand van der Hoeven

Share
Joop
By Joop december 23, 2018 19:13

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad