RTV Altena en OKÉFM perikelen

Joop
By Joop april 24, 2019 19:31

RTV Altena en OKÉFM perikelen

ALTENA – Wie Sociaal Media een beetje volgt zal het ongetwijfeld zijn opgevallen dat er berichten verschijnen die OKÉFM in een kwaad daglicht willen stellen als het gaat om de toekomstige omroep van Altena. 

Zo publiceerde Regio Woudrichem een bericht dat duidelijk uit de pen komt van AFM of de voormalige omroep Vestingstad FM, en natuurlijk voor hun eigen club spreken. 

OKÉFM zou zijn overgestapt naar een nieuwe visie, van lokale omroep naar streekomroep, met als uitzendgebied: Altena, Bommelerwaard en Maasdriel. Uiteraard is dat een slimme keuze met vooruitziende blik, want volgend jaar gaat het Commissariaat voor de Media alle lokale omroepen, op dit moment zo’n 165 omroepen, terugbrengen naar 60 Regionale omroepen. Dan zal er geen plaats meer zijn voor kleinschalige omroepen. 

Er wordt beweerd dat OKÉFM geen samenwerking aan wilde gaan in het verleden met AFM, omdat de visie van beide omroepen te ver uit elkaar zouden liggen. Maar is dat het enige wat telt in deze al lang durende touwtrekkerij? De waarheid is toch iets genuanceerder menen wij.  

Wij zijn in het bezit gekomen van een stapel e-mails die vanaf 2013 heeft plaatsgevonden tussen beide partijen en waaruit toch duidelijk blijkt dat OKÉFM vanaf die tijd wel degelijk toenadering heeft gezocht met AFM, maar laatstgenoemde altijd de boot heeft afgehouden. Sterker nog: AFM zag nog liever dat OKÉFM helemaal zou verdwijnen of naar de zolderkamer zou verdwijnen waar ze thuishoren, volgens de één van de e-mails. Verder zullen we maar niet openbaar maken wat er allemaal werd gewenst richting OKÉFM. 

De onzin dat OKÉFM een werkgroep in het leven geroepen zou hebben slaat ook nergens op want de beoogde werkgroep is gewoon het bestuur, niet meer en niet minder. Maar als er dan eens een vergadering is tussen beide partijen en een bestuurslid van OKÉFM zich heeft afmeld met een reden die niemand iets aangaat, stapt het bestuur van AFM op. Je kunt maar een reden bedenken om de vergadering niet door te laten gaan. 

Ook zou de TV-tak van OKÉFM in de kinderschoenen staan. Wat ons betreft zijn ze gelijkwaardig, met het enige verschil dat AltenaTV de laatste tijd er alles aan doet om vooral bij politieke bijeenkomsten in de gratie wil komen door uitgebreid politici aan het woord laten tijdens hun interviews. Voorheen waren ze daar ook niet te zien. OKÉTV gaat liever naar de mensen toe, die ook naar de uitzendingen kijken. 

Vervolgens worden de politieke partijen over de hekel gehaald: Burgerstem Altena, en met name Pauline van der Tol, zou zonder kennis van zaken maar wat roepen, terwijl ze uit de voormalige gemeente Woudrichem komt waar AFM uitzend. Wat heeft dat nu weer te maken met een uiteindelijke beslissing over de toekomstige media? Moet inwoners van Werkendam en Woudrichem voor AFM kiezen omdat ze daar toen uitzonden? Wij denken dat Pauline een gevoelige snaar heeft geraakt, maar om te zeggen dat ze niet op de hoogte is van de feiten gaat ons toch iets te ver. 

Het onafhankelijk Luisteronderzoek dat vorig jaar door Marktonderzoek Richt is gehouden geeft wat ons betreft het luistergedrag goed weer. Niet alleen OKÉFM en AFM kwamen aan bod met nog een groot deel van de omroepen in de regio. Uit het onderzoek blijkt dat OKÉFM op 22% ligt, samen met Omroep Brabant, en AFM scoort met 4%.  

We weten redelijk hoe de vork in steel zit bij beide omroepen, we hebben tenslotte meer als een jaar de videoreportages verzorg bij AFM, maar hebben de omroep verlaten omdat totaal niet is samen te werken met het bestuur. De inzichten lagen te ver uit elkaar en zijn naar verloop van tijd overgestapt naar OKÉTV wat een prima keus is geweest en waar we al aardig zijn ingeburgerd. Een omroep waar je stem wordt gehoord en mee mag denken over de visie van het TV-gedeelte. 

Tot slot: Wij hebben de politiek op de hoogte gebracht van de perikelen die er spelen tussen beide partijen en waaruit duidelijk uit op is te maken OKÉFM al vanaf 2013 wilde samenwerken maar dat de tegenpartij lever zag dat OKÉFM helemaal verdween van het podium. 

Partijdig? Inderdaad! Maar wel met inzicht hoe het er aan toegaat bij beide omroepen. 

Moeten we blijven hangen bij de plaatselijke omroep die alleen maar kijken naar wat is geweest, of juist verder kijken als volgend jaar er alleen maar plaats is voor Regionale Omroepen met meer als 100.000 mensen in de regio? 

Wat ons betreft is OKÉFM al aardig in de richting met de gebieden Altena, Bommelerwaard en Maasdriel, en zou zomaar dé Regionale Omroep kunnen worden in 2020. Andere partijen zien wij niet in de regio. Met die achtergrond moet het toch niet moeilijk zijn voor het Commissariaat voor de Media. 

Hans en Joop

 

Share
Joop
By Joop april 24, 2019 19:31

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad

Volg ons op Telegram

Volg ons op Telegram

Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad