Tien jaar na de oorlog in de voormalige gemeente Eethen

Joop
By Joop februari 20, 2021 17:46

Tien jaar na de oorlog in de voormalige gemeente Eethen


Altena – In de nalatenschap van mijn vader vond ik een boekje dat ging over de oorlogsjaren in de gemeente Eethen. Een boekje dat in 1955 met een ouderwetse typemachine werd gemaakt en later gestencild voor de groter verspreiding in de gemeente Eethen.

  • Door Joop Lankhaar

Jaren later heeft burgemeester Boender van de gemeente Aalburg, samen met de stichting Dorp Eethen, het boekje  in 1985 opnieuw verspreid.

Nu, 35 Jaar later, vond ik het boekje bij de nalatenschap van mijn vader en vond dat dit niet mag verdwijnen in de prullenbak maar bewaard moet blijven voor het nageslacht, want het bevat spannende verhalen hoe het er aan toeging in de jaren 1940/1945.

Omdat het gestencilde boekje niet erg makkelijk is te lezen, heb ik het boekje gedigitaliseerd en in PDF uitvoering beschikbaar gemaakt voor iedereen die het wil hebben, om nog eens door te lezen hoe het er aan toe ging in de oorlogsjaren.

Het taalgebruik heb ik zoveel mogelijk in takt gelaten en zal voor de moderne lezer soms woorden bevatten die niet zo bekend zullen klinken.

Het boekje is opgemaakt als A4 document en voor de moderne printer makkelijk te printen als A5 boekje. Het boekje is voor iedereen gratis te downloaden want ik heb het alleen maar gedigitaliseerd om het niet verloren te laten gaan.

Helaas weet ik niet door wie de prachtige pentekeningen zijn gemaakt die in het boekje voorkomen.
Later zal het originele boekje worden overgedragen aan het oorlogsmuseum in Veen, zodat het bewaard blijft voor de volgende generatie.

Wel hoop ik dat ieders nieuwsgierigheid is opgewekt om het eens te lezen, hoe het er in Altena aan toe ging in de oorlogsjaren.
Downloaden kan HIER

Om het op uw PC te lezen hebt u een PDF reader nodig, die u hier gratis kan downloaden: https://get.adobe.com/nl/reader/

Oorlogsboekje gemeente Eethen gedigitaliseerd Joop Lankhaar

Share
Joop
By Joop februari 20, 2021 17:46

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad

Volg ons op Telegram

Volg ons op Telegram

Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad