Van Tuinder naar kunstenaar

Joop
By Joop augustus 6, 2018 08:41

Van Tuinder naar kunstenaar

ANDEL – Heel zijn leven heeft tuinder Meeuwis van Giessen uit Andel gewerkt als glasbouwtuinder in bloemen, waar je als iedere ondernemer vooruit moest denken om alles op rolletjes te laten lopen. Maar sinds hij zijn tuinderij met orchideeën vier jaar gelden overgedaan heeft aan zijn zoon brak er een andere tijd aan.

Meeuwis heeft heel zijn leven gewerkt in de glastuinbouw voor bloemen, eerst waren dat chrysanten en later, toen zijn zoon studeerde voor het kweken van orchideeën, werd het bedrijf omgebouwd tot een toonaangevend bedrijf in die bedrijfstak.

Door: Joop Lankhaar

Sinds 4 jaar heeft hij zijn bedrijf overgedragen aan zijn zoon en verhuisde hij naar het huis van zijn schoonmoeder, waar hij later aan de slag ging, om voor schoonmoeder en voor zichzelf, met eigen handen er een waar paleis van te maken.

Als je gewend bent als ondernemer altijd bezig te zijn, zat hij een paar jaar geleden met zijn zwager een borrel, te filosoferen wat hij met de achterliggende grond zou gaan doen. Op het behoorlijk groot perceel lag een flinke hoop met boomstammen waar regelmatig allerlei vogels op af kwamen en dat trok de aandacht van beide heren. Al doende kwamen ze op het idee om daar een plaats te maken waar een ooievaarsnest te plaatsen, wat Meeuwis wel zag zitten.

Maar wie Meeuwis wat beter kent kon al bedenken dat het geen gewoon nest zou gaan worden. De tekentafel werd voor de dag gehaald en er werden verschillende ontwerpen getekend. En in de trant van Meeuwis moest het natuurlijk iets aparts gaan worden, het woordje “klein” past echter niet helemaal in zijn woordenboek.

Toen de uiteindelijke tekening klaar was, moet er natuurlijk ook vergunning aangevraagd worden, want het project zou maar liefst 18 meter hoog gaan worden. Na verschillende gesprekken met de gemeente Woudrichem, die alle begrip hadden voor zijn ontwerp, werd er nog een aantal malen overleg gehouden met de gemeente, die op een gegeven moment in goed overleg toestemming gaf om zijn, “inmiddels kunstwerk”, te gaan uitvoeren.

Het “Kustwerk” ziet er uit als een Kraanvogel van 18 meter hoog, met bovenin een mand van anderhalve meter doorsnee, waar als het goed is ooievaars kunnen gaan nestelen.

Na een half jaar van zagen en lassen (met tussenpozen) begon het “kunstwerk” vorm te krijgen en de bezoekers van zijn werkplaats die onder zijn huis ligt, vroegen zich af wat hij allemaal aan het ‘fröbelen’ was. Maar na een aantal maanden begon het zichtbaar ergens op te lijken en kreeg men het idee dat er werkelijk iets ging ontstaan.

Nu, een half jaar na de start, werd afgelopen weekend de Kraanvogel omhoog gehesen en staat te schitteren in de omgeving en gingen we op bezoek bij Meeuwis. “Het heeft wat tijd en zweet gekost, maar ik ben erg tevreden”, wist Meeuwis te vertellen. En Wie een beetje kijk heeft op ‘kunst’ zal zeker beamen dat het inderdaad een mooi bouwwerk is geworden dat zeker in de omtrek de aandacht op zich zal gaan vestigen.

Van Tuinder naar Kunstenaar? Nou zo ziet Meeuwis zich nog niet echt, “Ik heb gewoon mijn gevoel laten spreken, en dan komt het meestal wel goed”, verteld Meeuwis.

Mijn project is nog niet helemaal af, want de mand die bovenop het project staat behoef nog wat aanpassingen. Er zitten nog teveel gaten  in de mand en die gaan we binnenkort invechten met bamboe, waar door de eventuele bewoners van er jaren van kunnen genieten.

Zo zie je maar wat er terecht kan komen van een enthousiaste tuinder die na zijn pensioen als  kunstenaar door kan gaan.

Zwager Joop houdt zich op de achtergrond en vindt het allang mooi dat Meeuwis zijn “kunstwerk” uiteindelijk heeft gerealiseerd. Als we op visite gaan kunnen wij er ook van genieten!

Foto’s: Joop Lankhaar en Niels van Giessen

Dit bercht is 2117 keer gelezen

Share
Joop
By Joop augustus 6, 2018 08:41

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg