Vijfentachtig jaar Metico Genderen

Joop
By Joop oktober 15, 2020 13:48

Vijfentachtig jaar Metico Genderen


GENDEREN – vijfentachtig  jaar geleden begon Toontje Treffers uit Genderen zijn ambulante handel in potten en pannen, wat in die tijd best een uitdaging was.

Foto: Streekarchief 1946

In het begin ging Toontje de deur langs met voor op zijn fiets wat handel die hij probeerde te slijten aan mensen in- en rondom Genderen. Het ging voor die tijd best aardig goed, en hij was zijn handel dikwijls kwijt voor hij er erg in had. Jammer, want hij had die dag best meer willen verkopen.

Door: Joop Lankhaar

Uiteindelijk werd besloten om maar een bakfiets aan te schaffen zodat hij meer mee kon nemen, wat uiteindelijk een succes werd. Ja, Toontje had de handelsgeest in zijn DNA zitten en de potten en pannen gingen in rap tempo van Toontje naar de klanten, want hij was een rappe prater en veel concurrente was er toen nog niet. En al snel was hij ver in de omtrek bekend als: “ Toontje De Metico”.

Intussen was er ook een winkel in Genderen gestart waar Teuntje, de vrouw van Toontje, de nodige spullen te koop aanbood. Een winkel die voor veel aanloop zorgde, want er was werkelijk van alles te koop op huishoudelijk gebied.

Maar ook de handelsgeest van Toontje zorgde er voor dat er een uitbreiding op komst was, een paard en wagen, want zo kon hij verder van huis zijn spullen aan de man brengen.  Wij herinneren ons dat de wagen volgeladen op pad ging met bovenop de wagen dingen die niet in de kar pasten, wasteilen, wekketels en nog veel meer van dergelijke artikelen.

Dat ging jaren prima, maar inmiddels gingen de jaren tellen en zoon Leo nam de zaak over. Leo was eigenlijk een elektricien maar wist dit goed te combineren met de winkel. Leo zorgde dat de nieuwbouw huizen van elektra werden voorzien en zijn vrouw Corrie zorgde voor de winkel. Een prima combinatie dus.

Zo ging het ook nu weer jaren prima, totdat Leo problemen kreeg met zijn rug en Corrie er alleen voor stond. Maar inmiddels warden de dochters groot en oud genoeg om de winkel over te nemen.

Toontje de Metico met zijn bakfiets. ®Familie Treffers

Intussen was dochter Erica ook winkel in Heusden gestart die ze 19 jaar heeft gerund. Maar op een gegeven moment is  ze toch weer naar Genderen gekomen om in de winkel van haar ouders te gaan werken.

Uiteindelijk is de winkel in Genderen verbouwd en aanzienlijk groter geworden en het assortiment behoorlijk werd uitgebreid. Nu 85 jaar later is geschenkenhuis Treffers en begrip in de regio en bezoeken mensen uit de wijde omtrek,  de prachtig winkel.

Op dit moment runt Erica de winkel in Genderen en Sandra is twee dagen in de week te vinden in de winkel. De Metico bestaat dit weekend 85 jaar, en terugkijkend, mogen ze trots zijn op het resultaat.

Van 19 t/m 24 oktober wordt de vijfentachtig jaar gevierd met een leuke attentie voor mensen die een aankoop doen vanaf €15.-.

Geschenkenhuis Treffers  heten ze al jaren, maar de meesten uit Genderen noemen de winkel nog steeds “De Metico”. Als Toontje dit had mogen zien dan was hij zeker trots geweest op zijn nazaten.

Kopfoto: ® Joop Lankhaar (Sandra en Erica)

 

 

Share
Joop
By Joop oktober 15, 2020 13:48

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad