Voortgang samenwerking banken en politie bij de aanpak van Internetoplichting

Joop
By Joop november 19, 2020 09:29

Voortgang samenwerking banken en politie bij de aanpak van Internetoplichting


Internetoplichting is een steeds groter probleem aan het worden in Nederland, waar in de Kamer overleg is geweest met minister Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus. De minister heeft contact gehad met banken en politie hoe dit probleem aan te gaan pakken.

Verstrekking NAW-gegevens door banken
In een aantal gevallen zou het mogelijk moeten zijn om voor de slachtoffers van fraude om de NAW-gegevens van van de (vermeende) fraudeur van de banken te verkrijgen, zodat de slachtoffers in staat zijn om zelf civielrechtelijke actie tegen (vermeende) fraudeurs te ondernemen. Vaak zijn de fraudeurs in dergelijke gevallen ongrijpbaar omdat het slachtoffer hun gegevens niet heeft.

Grapperhaus heeft daar met de Nederlands banken over gesproken en die hebben recent laten weten te hebben besloten een procedure in het leven te roepen om de NAWgegevens van een fraudeur aan slachtoffers van fraude te verstrekken. Het doel van de procedure is om benadeelden in de gelegenheid te stellen om, onder voorwaarden en met inachtneming van privacywetgeving (zoals de hierna genoemde 21 dagen termijn), met de vermeende fraudeur in contact te kunnen komen. De procedure houdt in dat de fraudeur eerst gevraagd wordt om het geld terug te storten. Als dat niet binnen 21 dagen is gebeurd, worden de NAW-gegevens van de vermeende fraudeur verstrekt.

Deze procedure geldt voor fraudegevallen waarbij er sprake is van de situatie dat een slachtoffer onbewust of onder valse voorwendsels via internetbankieren zelf de betaling, op basis van een door hem ingevoerd rekeningnummer, aan de fraudeur initieert. Een voorwaarde hierbij is dat het slachtoffer aangifte doet van de fraude. De banken streven ernaar deze procedure in januari 2021 in te voeren.

In de Coronatijd hebben de Nederlandse banken en politie een aantal projecten ingericht. Naast de banken en politie nemen ook vertegenwoordigers van Collecting Payment Service Providers, het Openbaar Ministerie, een online handelsplatform en mijn ministerie deel.

Grapperhaus onderschrijft dat Internetoplichting een ernstige vorm criminaliteit is, die grote impact heeft op mensen en de maatschappij. Zeker in deze Coronatijd, waarin mensen steeds meer online gaan. Fraudeurs veranderen met grote snelheid hun werkwijzen en richten hun vizier veelal juist op kwetsbare slachtoffers.

Door samenwerking, zoals door de banken, Collecting Payment Service Providers, online handelsplatforms, de politie en het Openbaar Ministerie, is vormgegeven en waarbij gewerkt wordt aan de ontwikkeling van innovatieve wijzen om nog meer gezamenlijk op te treden bij de bestrijding van Internetoplichting en ondersteuning van fraudeslachtoffers, is noodzakelijk en belangrijk.

Grapperhaus blijft zich inzetten voor het samenwerkingstraject van banken, politie en de andere betrokken partijen en zal de voortgang van de onderscheiden projecten zeer nauw blijven volgen.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Afbelding: Genderendigitaal

 

Share
Joop
By Joop november 19, 2020 09:29

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad