Wat is nu eigenlijk waar?

Joop
By Joop maart 24, 2020 10:32

Wat is nu eigenlijk waar?

Terwijl het coronavirus rondgaat over de wereld komen er steeds meer vragen naar boven hoe je het virus op kunt lopen. Terwijl de één beweert dat het overdraagbaar is via spullen of oppervlakten, beweert een andere weer dat het risico klein is dat je het op kunt lopen door iets aan te raken.

We bezochten de website van het RIVM wat die gepubliceerd heeft op haar website. Er wordt daar duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen een virus of bacterie.

Kan ik ziek worden van het nieuwe coronavirus als ik  ergens spullen of oppervlakken aanraak of vastpak? (RIVM)

De kans is klein dat je ziek wordt als je spullen of oppervlakken aanraakt of vastpakt, zoals post, pakketjes of een bos bloemen. De kans wordt nog kleiner als je regelmatig de handen wast en voorkomt dat je na het aanraken met de handen in het gezicht komt. Als je weet dat de eigenaar van de spullen ziek is, was dan je handen zodra daar gelegenheid voor is.

Besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken is mogelijk [1]. Voor coronavirussen die SARS severe acute respiratory syndrome  en MERS Middle East Respiratory Syndrome  veroorzaken is het echter niet duidelijk of oppervlakken een rol spelen [2]. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen [3,4]. Deze onderzoeken vonden plaats onder gecontroleerde en ideale omstandigheden. Het is mogelijk dat weersinvloeden en een hogere luchtvochtigheid tot minder virusdeeltjes leiden [4, 5]. De hoeveelheid virus dat via een ziek persoon op een oppervlak terechtkomt zal ook sterk verschillen.

De belangrijkste besmettingsroutes blijft overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Volg daarom de bestaande hygiëneadviezen en maatregelen die voor iedereen gelden. 

RED:Maar om het zekere voor het onzekere te nemen, is altijd handen wassen na dat je iets hebt aangeraakt, nooit verkeerd. Veiligheid voor alles dus!

Stockfoto
Bron: RIVM

Share
Joop
By Joop maart 24, 2020 10:32

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad