Welke Altena streekomroep :  AFM of OkeFM (Column)

Joop
By Joop juni 9, 2019 12:33

Welke Altena streekomroep :  AFM of OkeFM (Column)

Spannende tijd voor vele onder ons Altena bewoners, want in afgelope weken was de ‘battle’ in de Altena gemeenteraad arena tusse de AFM en OkeFM streekomroep bestuurders, van wie er als enige omroep over mag blijve in onze Altena gemeente.

Column door: Høker Wim (van Wijk)

OkeFM is bij’n ieder vast en zeker wel bekend as de meest beluisterde en populaire radiozender, bij AFM ‘hangt en draait’ het meer op tv.

Een welgemeend kompliement aan de ‘beamer presentatie’ van AFM, die was zo mooi in mekaar gezet dat ie zonder twijfel meteen bij een ‘World Management Presentation’ getoond kon worde, alles klopte : de volgorde, de cijfertjes, de plaatjes en het verhaaltje erbij, doch als je tijdens die AFM presentasie iets verder keek dan je neus lang is en je ziet onder de AFM voordragers o.a. een docent en ingenieur, dan is zoiets in mekaar zette voor hun wellicht bekant dagelijkse kost om te doen en ook om zich ‘verbaal te presentere’ is voor hun gewoon een aardigheid om te doen, zij voele zich helemaal op hun gemak in deze entourage, maar mensen die zichzelf zó graag horen prate moete gewoonlijk verrekt goed in de gate worde gehoude, vaak is’t veul interessanter naar iemand te luistere die met rood hoofd zich’ns een keer verslikt of begint te stottere.

Tijdens dieje AFM presentasie kreeg ik hetzelfde gevoel wat ik krijg tijdens een z.g.n. ‘werkoverleg’ in mijn beroep as bussjouwfeur op’t Arriva vehikel, dan krijge wij ook eenzelfde soort beamer presentasie voorgeschoteld mee’n verhaal over cijfertjes, lettertjes  en vooral procedure regeltjes waar geen speld tusse te krijge is.

Als ‘ouwerwetse bussjouwfeur’ wil ik echter gewoon menselijk blijve, scheur ik bijv. op’t busstation weg en er komt net nog iemand vanaf het treinstation aan holle, dan stop ik zo mogelijk nog om diegene ook nog gauw mee te neme, volgens wet en regeltjes mag en kan dit nie meer (kome ze echter vanuit de stations Burger King, nou dán stop ik nie meer!)

Of als ik op busroute langs mij thuis kom en’t is nie te gek druk in m’n buske, dan huppel ik vrolijk effe naar binne om m’n lieve Filippijnse schatje een kroeleke te geve, zoiets mag ook echt nie meer maar maakt mij echter wel tot’n gelukkige en vrolijke bussjouwfeur en wees gerust want heb m’n smoesje klaar : om’n paracetamolleke te hale voor de koppijn die’k nooit heb.

Wat ik hiermee wil zegge is, dat ‘leiding gevenden en/of bestuur’ vaak totaal geen ‘voeling’ meer hebbe met wat op de ‘werkvloer’ gebeurt en as ik voorgaande tijdens zo’n ‘weroverleg’ zou vertelle, dan verklare ze mij voor gek !

Hoewel ik nie graag mee haar getrouwd zou wille zijn (en zij nie mee mij denk ik), vind ik Pauline v/d Tol een super tof wijf want zij durft nog wel’ns tege de stroom in te zwemme, doch ben nie mee haar eens dat streekomroep bestuurders niet uit onze Altena streek hoeve te kome, zoals bestuurders van AFM uit o.a. Tilburg en Vianen kome.

Beste Pauline, een streekomroep is geen roeiclub, daar maakt’t nie uit wie de zake en belange behartigt maar bij een streekomroep is’t gewoon fijn en nodig dat zij ‘voeling, binding en feeling’ hebbe mee onze streek, mee onze streekcultuur, vrijwilligers uit de streek en bijv. een herkenbaar aanspreekpunt zijn voor onze (streek)bedrijve om voor hun (streek)reclame te kunne en moge make en zo benodigd reclame(geld) binne te hale.

Bestuur straalt bijv. ook uit hoe sfeer binne de club is, bij vorige vergadering werd mij door een AFM’r toegeworpe “dat ik nie van zijn niveau was” en tijdens laatste vergadering ‘ stond ik achterin de raadszaal vlak naast de AFM cameraman, hoewel ik werkelijk echt vriendelijk naar hem toe deed, keek hij mij zo nou en dan met’n blik aan alsof ik met een IS vlag in m’n hande stond inplaats van’n ludiek OkeFM spandoek, nou bij zo’n (elite)club wil ik never nooit nie hore, sorry maar mij nie gezien !

Tijdens die vergadering ging een ‘AFM PBO lid’ ook een act opvoere, dat hun met wel 11 PBO leden zijn, was echt heel leuk gedaan maar in’t dagelijkse leve is diegene beroepsmatig bezig in ‘events/story telling’, dus was dit ook ‘appeltje eitje’.

OkeFM bestuur vond nie gepast dat ik as Sinterklaas naar raadsvergadering zou kome, maar graag had ik als zijnde Sinterklaas óók even naar vore gegaan om dat ‘AFM PBO jongetje’ effe héél streng toe te spreke :  “dat ‘wij’ bij OkeFM óók een heel diverse, kundige en aktieve PBO raad hebbe” !

Hem even duidelijk gemaakt dat ik (Sinterklaas) bij OkeFM PBO de ‘stroming cultuur’ vertegenwoordig, dat ikzelf bijv. as geen ander ontiegelijk veul van onze ‘Altena cultuur’ weet en ook zo heel veul streekgenote ken, van d’n markante Genderse Ertepikker Klaas Hobo tot d’n Werkendamse Philip den Haan (die zo’n goeie voetballer was, helaas bij de verkeerde club), van d’n Hankse prettig gestoorde Nolleke de Wit of de Sleeuwijkse ‘de Bolder’ uitbaters Gerrit & Lisette tot aan de ‘harde kern Veense stokers’, ik ken ze allemaal bij naam en toenaam en zovele kenne mij, dát is ‘cultuur binding met onze streek’, dát alles en iedereen bij mekaar maakt wat een goeie en mooie Altena streekomroep nodig heeft en elkander kan verbinde !

Dutte stuk he’k helemaal zelf geschreve, ook alle moeilijke woorde, ik weet bekant zeker dat onze kundige Meeuwense streek historicus Cees de Gast trots zal zijn, want hij denkt dat ik as simpele OkeFM PBO cultuurbarbaar alleen maar dialect kan prate en schrijve………., dus je ziet Ceessie (en gemeenteraad!), d’r schuilt meer in mij dan as jij misschien dacht, net as in héél OkeFM!

Late we dus hope op’n burgemeester die ons een bietje snapt en wij hem, een wijselijke gemeenteraad die kiest veur een Altena regiozender die herkenbaar en toegankelijk is, een omroep die ons allen weet te vinden en te raken, jong én oud, een omroep die elke Altena’er terwille kan zijn door behalve alleen maar ‘popie jopie muziek’ bijv. ook religie, sport, streek of gemeente actualiteiten aan bod laat komen, wa kunne we dan toch hier een verrekt mooi en gelukkig Altena worde !

Ammel een goei (Pinkster) weekend, bedaankt en groetjes van Høker Wim (van Wijk)

Foto: Burgemeester Buijserd & Høker Wim Playback 2006

 

Share
Joop
By Joop juni 9, 2019 12:33

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad

Volg ons op Telegram

Volg ons op Telegram

Ad
Ad
Ad
Ad

Het weer in Altena

Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad