Wordt “Zalencentrum MFC d’Alburcht” gezondheidscentrum? (Video)

Joop
Door Joop oktober 12, 2017 14:51

Wordt “Zalencentrum MFC d’Alburcht” gezondheidscentrum? (Video)

WIJK EN AALBURG – Als het aan het college van de gemeente Aalburg ligt worden de zalen van MFC d’Alburcht gedeeltelijk omgebouwd tot een gezondheidscentrum en zal worden gekeken om enkele andere activiteiten onder te brengen bij BuBeClu, dat aan de andere kant van de straat te vinden is.

Persvoorlichting Aalburg

In de nieuwe plannen die het college dinsdagavond presenteerde blijft alleen de sporthal en de foyer buiten schot. De zalen worden onder andere gebruikt door de EHBO, verschillende cursussen en er is elke week een kerkdienst in de grote zaal. Daarnaast vinden er ook enkele grote activiteiten plaats zoals de vakantiebijbelweek, de intocht van Sinterklaas en is het gehele gebouw elk jaar het kloppend hart van de 7-Dorpenomloop van Aalburg. Jaarlijks worden de kleine zaaltjes en de grote zaal honderden keren gebruikt. De gemeente zegt met de gebruikers in gesprek te gaan over hoe ze dit gaan oplossen.

Huisartsen en dependance Jeroen Bosch
Er liggen al ver uitgewerkte plannen klaar om een huisartsenpost en andere medische voorzieningen te realiseren waar nu de zalen zijn. Onder andere wordt er gedacht aan een dependance van het Jeroen Bosch ziekenhuis zoals die ook in Zaltbommel is. De huidige huisartsenpost blijkt in dermate slechte toestand te zijn dat vervanging noodzakelijk is, en na diverse mogelijkheden blijkt men nu kansen te zien in het gebouw d’Alburcht.
Het college kwam mede tot dit besluit omdat er het nodige groot onderhoud met betrekking tot de zalen en de sporthal zit aan te komen. Er zijn dan ook de nodige aanpassingen nodig, daarvoor gaat het college de raad om een krediet van anderhalf miljoen vragen. Dat geld zal niet uit de directe kas van de gemeente Aalburg komen, maar uit het langdurig huurcontract van het gezondheidscentrum.

Stichting d’Alburcht
Het huidige bestuur van Stichting d’Alburcht is niet blij met het besluit van het college. Zeker gezien het feit dat het benodigde geld voor het grote onderhoud niet uit de lucht komt vallen. Het bestuur geeft al ruim 10 jaar aan dat dit eraan zit te komen en heeft dat zelfs elk jaar gemeld bij het aanbieden van de jaarrekening.
De gemeente Aalburg heeft nooit iets gedaan met deze opmerkingen, volgens het college kwam dit ook omdat de gemeente de laatste jaren ook niet de nodige middelen had. Het bestuur is nog steeds van mening dat de zalen van MFC d’Alburcht voor en van de bewoners zijn en dat niet zo moet blijven. Als de raad beslist dat de plannen doorgaan zal het bestuur per 1 januari haar handen aftrekken van de accommodatie en aftreden.

Onderzoek college
Het college is hiervan op de hoogte op de hoogte en betreurt het dat de stichting niet verder wil met de exploitatie van de sporthal. De gemeente gaat de komende tijd in gesprek met de huurders van de zalen om een passende oplossing te vinden. Volgens het college zijn er genoeg alternatieve ruimten om dit op te vullen.
Voor een grotere zaal is het college zich ook al aan het opiniëren, er is zelfs al wat op oog, maar daar wilden ze zich nog niet over uitlaten. Wat de gemeente gaat doen met de exploitant van de d’Alburcht is nog niet bekend, deze huurde tot nu toen van de stichting. Als de raad akkoord gaat zou men al op 1 januari willen starten met de voorbereidende werkzaamheden.

Maar eerst zal de raad zich gaan buigen over de werkelijke mogelijkheden na met alle betrokkenen te hebben gesproken.

Bekijk hieronder onze video die we maakten tijdens de gesprekken met de pers en in de raadszaal.

 

Dit bercht is 1016 keer gelezen

Share
Joop
Door Joop oktober 12, 2017 14:51

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad

Wijkagent Aalburg