Zeven dagen genieten van het Duyls Bos

Joop
By Joop mei 12, 2019 23:10

Zeven dagen genieten van het Duyls Bos

ALMKERK – Het Duyls Bos aan de Duylweg in Almkerk is in mei en juni maar liefst zeven dagen open van 10.00-16.00 uur. Het eerste weekend begint op Hemelvaartdag 30 mei, achtereenvolgens is het bos open op 31 mei, 1 en 2 juni. Het Pinksterweekend is het bos drie dagen geopend; op 8, 9 en 10 juni. Parkeren kan langs de Midgraaf met toegang via de kade. Voor mindervaliden en fietsers is voldoende ruimte in het bos met toegang via de Duylweg.

Door: Hannie Visser-Kieboom

Tijdens de open dagen wordt het plan ‘Natuurontwikkeling Duyls Bos’ gepresenteerd; een aaneengesloten natuurgebied van ca. 6,5 ha. Het beheer van het Duyls Bos is inmiddels ondergebracht in een stichting, die zich actief inzet voor het behoud van het bos. Tevens start een wervingscampagne voor ‘Vrienden van het Duyls Bos’ om zo alle plannen uit te kunnen voeren. Voor de ‘Natuurontwikkeling Duyls Bos’ is inmiddels een bijdrage uit het Biesbosch Streekfonds ontvangen. Bezoekers kunnen tijdens de open dagen genieten van de natuur en het erfgoed dat Jan en Jenny van Mersbergen door de jaren heen hebben verzameld. Er wordt koffie geserveerd en er kunnen stekjes en planten worden gekocht. Verder zijn er presentaties over de natuurontwikkeling, de schoenmakerij, de wasserij, de polders en de molens van Den Duijl. Uiteraard geven Jan en Jenny graag uitleg over alle beplanting in het Duyls Bos.

Het Duyls Bos wordt sinds 1977 beheerd door de familie Van Mersbergen. Het populierenbos is vervangen door inheemse bomen, onderbeplantingen, en een struik- en kruidenlaag. Verder zijn houtwallen, waterpartijen, dierenweitjes, een griendje, een elzenbroekbos, boomgaard, moes-, sier- en vlindertuinen aangelegd. Later is de Hillse Kade van het bos naar de Midgraaf bij het Duyls Bos gevoegd. Het is één van de laatste historische kaden uit de streek en was voor de ruilverkaveling de toegangsweg tot het bos.

De afgelopen tien jaar heeft het terrein zich ontwikkeld tot een natuur-historische ontmoetingsplek met een museumhuisje, een oude werkplaats, een veldkapel, een ‘boerenhoek’ en een arboretum met 45 soorten bomen. In 2014 is een deel van de Ecologische Verbindings Zone (EVZ) aangelegd tussen de natuurgebieden Kornse Boezem en het Pompveld, het Duyls bos is hier onderdeel van. Aan de zuidzijde is  voor de modderkruiper en bittervoorn een plas- en drasgebied aangelegd. Sinds 1 januari 2019 is  een huur-en beheerovereenkomst afgesloten met Staatsbosbeheer voor nog enkele percelen. Op het noordelijk perceel komt een veld oude cultuurgewassen, kleinfruit, grootfruit van oude appelrassen en een kompostmakerij. Op het zuidelijk perceel de kruiden-, bijen- en vlindertuinen, met de imkerij. Vier sloten met een totale lengte van 630 meter worden aangepast tot ecologische sloten en dienen tevens als waterberging.  Het overige terrein wordt kruidenrijk grasland. De EVZ langs de Duylweg en het plasgebied worden beheerd samen met natuurvereniging Altenatuur.  

www.duylsbos.nl
@duylsbos

 

Share
Joop
By Joop mei 12, 2019 23:10

Categorieën

Deel onze website

Share
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Waar wij mee samenwerken:

Ad
Ad
Ad
Ad

Adds

Ad